perjantai 27. toukokuuta 2016

Värien Tanssi

Värit ovat valoa jotka heijastuvat silmiemme verkkokalvoomme. Väreillä muodostetaan erilaista tunnelmaa ja koitetaan saada huomiota väreillä. Väriä on kaikkialla ympärillämme ja ilman niitä olisimme sokeita.
 
Visualistina on hyvä tietää millaisia värejä käyttää esim. julisteissa näyteikkunoissa sekä tapahtumissa. Tietokoneella kun suunnitellaan asioita, on hyvä tietää erilaisia väriavaruuksia ja niiden eroavaisuuksia. Niitä ovat RGB ja CMYK. 


RGB

RGB tuleen englannin kielen sanoista Red, Green ja Blue (Punainen, vihreä ja Sininen) mistä voikin päätellä, että kyseinen väriavaruus perustuu näiden värien yhdistelmästä valon tavoin, eli mitä enemmän väriä, sitä vaaleampi. Sitä kutsutaan additiiviseksi-värimuodostukseksi. RGB:tä ei kannata käyttää, jos aikoo tulostaa jotain (Itse olen oppinut sen kantapään kautta). Se onkin tarkoitettu digitaaliseen käyttöön esim. tietokoneissa ja televisiossa.
 
Siitä puheen ollen jos katsot läheltä vanhojen televisioiden (tai muuten vain ei-HD-näyttöjen) pikseleitä huomaat, että ne muodostuvat kolmesta pienestä lampusta jotka ovat Punainen, vihreä ja Sininen. (Älä kuitenkaan katso liian kauan koska se ei tee hyvää silmille)
 
(Esimerkkejä RGB:n määrittämisestä)

CMYK

CMYK lyhenne tulee sanoista Cyan, Magenta, Yellow ja Key. (Syaani, Magenta, Keltainen ja Avain) Toisin kuin RGB, CMYK perustuu fyysisten värien yhdistämiseen, joka tarkoittaa että mitä enemmän värejä, sitä tummempi lopputulos. Sitä kutsutaan subtraktiiviseksi-värimuodostukseksi. Kyseistä väriavaruutta käytetään yleensä tulostuksissa, joka tarkoittaa sitä, että siinä on vähemmän värejä kuin RGB-avaruudessa.


Graafisessa suunnittelussa (Tai muissakin taiteen aloissa) on hyvä myös osata käyttää HEX-värikoodeja. Olen itse törmännyt monta kertaa kyseisiin koodeihin netissä ja niitä käytetään oikeiden väriyhdistelmien löytämiseen.

HEX-värikartta esitetään ympyränä tai kuusikulmioisena kappaleena, eli hexagonina. Oikeaoppisessa värien käytössä valitaan värit kolmio muodostelmassa (jos siis oikein muistan...) HEX-värikoodeissa on myös monia muita muodostelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti