keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Muotia eri Aikakausilta

Nykymuoti on hyvin monipuolista ja ottaa vaikutteita menneisyyden muodista ja saattaa myös olla niiden uudelleensyntymisiä. Siksi olisi hyvä silloin tällöin katsoa miten ihmiset pukeutuivat viime vuosikymmenillä.


---,*  20-30-luku  *,---

Tällä vuosikymmenellä tuli läpimurto naisten muotiin ja sivuutettiin vyötärön korostaminen. Mekoista tuli muodottomia ja ruskettumisesta tuli muotia, jonka takia naiset näyttivät niin paljon ihoa kuin kehtasivat.

Hiukset leikattiin lyhyiksi tai jos ei halunnut päästää irti omista rakkaista hiuksista, joita oli kasvattanut vuosia, oli myös tyylikästä laittaa ne nutturalle.

Lähde: tyyliniekka.fi
Iltapukeutuminen oli koristeellista eli naisilla oli helmikoruja sekä koristeellisia hiuspantoja. Asukokonaisuutta koristivat myös mekon kanssa samaa väriä olevat hansikkaat sekä kirjekuorimaiset tai lompakkomaiset käsilaukut, jotka valmistettiin yleensä joko nahasta tai metalliketjusta. Naiset käyttivät myös vahvoja meikkejä.

Miehillä oli siistit, kammatut ja öljytyt hiukset. Puvuissa oli kaksiriviset napit sekä kankaassa oli ruutukuvioita. Taskuista pilkisti taskuliina.

Vuonna 1929 Wall Streetin pörssi romahti aiheuttaen maailman laajuisen laman (jota Suomessa kutsuttiin pula-ajaksi), joka myös vaikutti pukeutumiseen. Helmat alkoivat hitaasti laskeutua polvien tasolle ja vyö sen sijaan lantioille. Kaikki ylimääräinen koristus unohdettiin, sillä kaikilla ei siihen ollut varaa.


---,*  40-luku  *,---

40-luvun sota vaikutti voimakkaasti pukeutumiseen. Materiaaleista oli pulaa, joten vanhoja vaatteita kierrätettiin ja muodistettiin. Vanhoista sota-asuista tehtiin hameita ja villapaidat purettiin, jotta niistä voitiin tehdä villasukkia ja muita neulottuja asusteita.

Lähde: esteri21.blogspot.fi
Vyötärön korostaminen tuli jälleen muotiin ja sen mukana korostettiin myös olkapäitä. Hameista jätettiin turhat laskokset ja hienoudet kankaan säästämiseksi. Juhlapuvut olivat lyhyitä, jotta voitiin saapua paikalle polkupyörällä bensan säästämisen vuoksi. Hatut oli usein korvattu turbaaneilla.

Naisia yritettiin kannustaa käyttämään sukkahousuja, mutta jos niihin ei ollut varaa, saumat piirrettiin jalkoihin meikkikynällä. Hiukset oli kiharrettu kauniiksi, mikä oli isänmaallista.


---,*  50-luku  *,---

50-luku on tunnettu yhtenä tyylikkäimpänä vuosikymmenenä.

Lähde: onnenapiloita.blogspot.fi
Sodan jälkeen tuli New-Look jossa mekoista tuli jälleen runsaat ja naiselliset. Tiimalasivartaloa ihannoitiin. Vyötäröä korostettiin tiukoilla korseteilla ja vöillä. Helmat olivat kellomaisia, mutta myös kynämekkoja suosittiin.

50-luvulla keksittiin myös sekoittaa titaania meikkeihin, mikä mahdollisti pehmeiden värien käytön esimerkiksi turkoosin ja muiden kirkkaiden värien suosio oli korkea. Yläluomi korostettiin eyelinerilla piirtämällä tarkka siipimäinen muodostelma. Huulipunat olivat punaisia tai persikan värisiä, joilla huulet saatiin täyteläisiksi.

Tähän aikaan syntyi myös teinimuoti, joka silloin oli puolisääreen yltävät farkut ja poikien valkoinen kauluspaita sekä nahkatakit. Hiukset laitettiin siisteille rullille ja niiden kanssa käytettiin huivia tai turbaania.

Miehiltä lähti solmiopakko, mikä mahdollisti heidän huolettoman pukeutumisen. Hattua sai nyt huoletta pitää vinosti takaraivossa.


---,*  60-luku  *,---

Lähde: isitfridayyetpetra.blogspot.fi
Englannista kotoinen tyyli sai alkuun poliittisen muutoksen, jossa "kaikki käy". Pastellivärit saivat väistyä kirkkaiden ja rohkeiden 60-luvun värien tieltä. Mekoista lyheni helmat ja samalla pääntie avartui sekä korsetit unohdettiin. Minihameita tuli yleisiä pääntien laajenemisen myötä.

Minihameiden kanssa alettiin käyttää myös sukkahousuja joissa oli usein geometrisiä kuvioita tai ne saattoivat olla hopeisia.

Tällä vuosikymmenellä hippityyli kukoisti, jossa käytettiin värikkäitä vaatteita, leveitä lahkeita housuissa sekä nahkapantaa.

Meikkauksessa suosittiin voimakasta silmämeikkiä sekä pitkiä ja paksuja tekoripsiä.


---,*  70-luku  *,---

Lähde: rullallakelalla.blogspot.fi
Muoti alkoi tähän aikaan olla monipuolista ja yksilöllistä. Ihmiset alkoivat yhdistellä eri vaatekappaleita, värejä sekä kuvioita. A-linjaiset mekot olivat suosittuja ja niin oli neulotut vaatekappaleetkin, kuten lakit ja mikrosortsit, joiden kanssa voitiin käyttää jopa nilkkoihin asti ylettyvää neuleliiviä. Myös farkkumuoti mousi suosioon.
70-luvulla kukoisti myös diskotyyli. Diskoa tanssittiin kimaltelevissa puvuissa paksupohjaiset kengät jalassa. Puvuissa oli terävät kaulukset ja lahkeet olivat leveät. Tyypillistä oli myös paksu afrotukka.


---,*  80-luku  *,---

Tähän aikaan tietokoneet ja teknologia alkoi kehittyä ja nousta suosioon, mikä näkyi myös vaatetuksessa. Teollisuus keksi uusia keinoja värjätä vaatteita ja suosituimmat värit olivat huomiota kiinnittävät ja räikeät neon-värit, logo-printit sekä väriä vaihtavat vaatteet. Siihen aikaan ei oikein kiinnitetty huomiota miltä asukokonaisuus loppujen lopuksi näytti.

Lähde: isitfridayyetpetra.blogspot.fi
Elastaanikuidun keksimisen jälkeen vaatteista tuli joustavampia, mikä eniten näkyi jumppamuodissa, joka myös nousi käyttömuotiin.

Meikin käytöllä ei perjaatteessa ollut mitään rajaa. Naiset käyttivät räikeitä värejä luomiväreissä jotka ylsivät kulmakarvoihin asti, Myös eyelinereita ja ripsiä löytyi eri väreissä. Poskipunaakin levitettiin useita kerroksia.

Hiuksissa tärkeintä siihen aikaan oli volyymi, mikä takoitti sitä, että hiukset tupeerattiin ja kiharrettiin jotta niistä tulisi niin tuuheita ja näyttäviä kuin vain niistä saatiin.


---,*  2000-luku  *,---

Pukeutuminen oli tähän aikaan (Ja on kyllä vieläkin) hyvin monimuotoista ja ääripäitä kyllä löytyy. Itse en netistä saanut paljoakaan irti, sillä ihmiset puhuivat nykyajasta enemmän kuin esimerkiksi vuodesta 2001. Itsekään en edes muista millaista 2000-luvun alkupuoli oli.

Noh. Tässä kuitenkin oli pikainen katsaus eri vuosikymmenille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti